„I přes trend odklonu od tradičních pojetí, svatba pro mne stále znamená především spojení nejen dvou lidí, ale zároveň propojení tradic. Do nové rodiny si oba mladí přinesou každý to své a je vždy zajímavé, jaký výsledek to přinese. Ty rozdílné pohledy nevěsty a ženicha se pak často objevují i v požadavcích na svatební pochutiny,“ říká majitelka pekárny Koláčové dobroty, Marcela Soukupová, kterou jsme vyzpovídali o trendech, které ve svatebním koláčovém řemeslu nyní panují.
Před 15 lety byly oblíbené hlavně klasické koláče, ale v čase se mění jak pojetí svatby, barvy a svatební doplňky, tak hostina a požadavky na občerstvení. Klasická tradice svatební výslužky však zůstává, protože tenhle milý zvyk nemá obdoby. Navíc, co jiného svatební hosté ocení, než dobré jídlo a pochoutky přispívající k pěkné atmosféře svatebního dne.
Na začátku je vždy svatební oznámení, a často jde ruku v ruce s koláčky, které v pekárně Koláčové dobroty balí pro každou budoucí nevěstu do těch nejhezčích krabiček nebo košíčků. Koláčky se dávají společně s pozvánkou pro budoucí hosty, které chceme na svatbě. Někteří ale volí i jinou cestu a koláčky darují až po svatbě spolu s oznámením, že byli oddáni. Další várka koláčků pak často ještě probíhá po svatbě a patří účastníkům, jako poděkování za jejich přítomnost a svatební dary.
„Já osobně maximálně plním přání budoucích nevěst. Někdy jsou koláčky rozděleny do několika termínů a je třeba zkoordinovat, aby byly včas na jednom či dalších místech. A protože jsem v tomto opravdu flexibilní, vše se domluví, diář je naplněn 4 termíny od jedné nevěsty, po několika týdnech za sebou, a nakonec přijde Den D. A tam jsou koláčky také potřeba,“ líčí Marcela, jak funguje takové svatební plánování.
Marcelo, prozraďte, v čem jsou pro vás svatby specifické, v čem jsou svatební koláčky jinačí, oproti jiným dobrotám, které pečete?
Při schůzce s budoucí nevěstou, je pro mě důležitá ochutnávka. Ať budoucí novomanželé zjistí a ví, do čeho jdou, zda jim koláčky ode mne budou chutnat. Každá svatba je jiná, snažím se nevěstám vyjít vstříc, co to jen jde, a snažím se také pomoci s výběrem vhodných typů koláčů, nebo s kombinacemi náplní dle chuťových preferencí.
V letních měsících, jsou fajn lehké náplně, ovocné – v nabídce mám meruňku, borůvku, třešeň. Ale oblíbenou klasikou, kterou jsou mák, ořech, povidla, tvaroh, tou nepohrdne téměř nikdo.
Naše koláčky, jsou vyzkoušené mnoha zákazníky, kteří se často a rádi k nákupu u nás vracejí. Mrkněte na reference, které na web přidáváme jen dle autentických reakcí a e-mailů, které nám chodí. Koláčky podle rodinné receptury, peču už více jak 15 let. Specifické jsou oproti jiným, nejen chutí, ale i vláčností. Chuť je pro mne naprosto zásadní, na té si zakládám, a pokud něco nechutná mně samotné, jiným to také nedám. Vláčnost koláčků je u mých výrobků zaručena díky máslu a ostatním kvalitním surovinám. Ty si bedlivě vybírám, se snahou, brát je od místních pěstitelů (mám tvaroh z místní farmy, nebo mouku, z nedalekého mlýna). Na chuti záleží a mlsný jazýček mají všechny nevěsty i ženichové. Jeden tatínek nevěsty, mi jednou při nakládce koláčů řekl, že je musí dát od sebe co nejdál, aby je cestou nesnědl.
Někdy se stane, že si lidé musí ještě při vyzvednutí u mne chvilku počkat. Ne že bych nestíhala, ale koláčky, ať už jde o tlačené koláčky, nebo malé vázané koláčky, které jsou regionální potravinou, peču na poslední chvíli, aby byla zaručena jejich lahodná a jedinečná chuť, takže mnohdy se z koláčků ještě kouří, když je předávám a když putují do krabiček. Na tom, si zakládám – zákazník koláčky dostane opravdu čerstvé.
Jaké jsou koláčové trendy? Jaké koláčky se na svatby nejvíc kupují?
Nejvíc se prodává oblíbená klasika (ořech, mák, povidla, tvaroh), ale v letních měsících nabízím i odlehčenou ovocnou formu. Té se mnozí obávají, ale ve finále jsou rádi. Léto je úžasné na výběr chuťových variant díky široké škále čerstvého šťavnatého barevného ovoce. Například v tlačených koláčkách skvěle kombinujeme ovoce a zakysanou smetanu. Jejich chuť je pak překvapivá a osvěžující.
Nepečeme ale jenom koláče a výslužky. Dokážeme upéct sladké i slané pohoštění na slavnostní tabuli. Na vzestupu jsou různé variace na cupcake´s (dortíky s krémem na vrchu) a cakepops (dortová lízátka). Žádané jsou v posledních letech i slané varianty. Takové křehké rohlíčky, nebo moderní quiche nebo tartaletky jsou skvělá dobrota na zakousnutí i v horkých letních dnech, kdy nikdo nemá na klasický raut v podobě gulášů nebo řízků chuť.
Co nevěstám při výběru koláčků doporučíte?
První krok je výběr typu koláčků. Nabízím jak tlačené, tak vázané koláčky. Záleží, co nevěstám chutná, co se jim líbí. Je také fajn, koláčky kombinovat a objednat s různými náplněmi, každý má totiž jiné chutě a díky pestrému mixu budou všichni svatební hosté spokojení a navíc to na slavnostní tabuli bude taky pěkně vypadat.
Může se také stát, že je nutné kvůli alergii nedávat ořechovou náplň. To není samozřejmě vůbec problém. A dokážu upéct i bezlepkovou variantu svatebních koláčů. Ta je dnes čím dál častější.
Jak taková svatební zakázka u vás probíhá? Zvládnete i poptávku na poslední chvíli?
Když se budoucí nevěsta, případně maminka nevěsty ptá, co a jak, nejdříve zkonzultujeme počet lidí na svatbě. To je základ. Potom, se ladí co, kolik, kam, odvoz a jiné. Jsem maximálně k dispozici pro každou zákaznici a na chování a vstřícnému přístupu si zakládám. A výsledkem je spokojená nevěsta, která Koláčové dobroty v lepším případě doporučí dál. Nebo má jinou představu a poděkuje a vybere jiného dodavatele. I to se může stát, protože to co chutná jiným, nemusí chutnat každému.
Zakázky na poslední chvíli? Pokud mám kapacitu, ráda vyhovím, je to pro mě adrenalin a nesmí se to přehnat. Ne že bych nechtěla, ale snažím se omezit rozvoz, vhodnější je, pokud si zákazníci pro koláčky sami přijedou, protože mě to ušetří čas, který mohu věnovat jiné zakázce, třeba právě jedné nešťastné nevěstě, která si zapomněla objednat koláčky včas. Ale samozřejmě, pokud nemají, kdo by pro koláčky přijel, zavezu a ten úsměv a spokojenost zákazníka, je pro mě odměnou.
Zavzpomínáte na vaší svatbu? Jaké dobroty jste měla na svatbě vy?
Moje svatba byla před mnoha lety. Byla hostina a pak odpolední pohoštění na zahradě u rodičů. Přesně tak, jak to každý má rád. Měla jsem to štěstí, že mi na mou svatbu pomáhala péct mimo jiné babička, podle jejíchž receptů a postupů dodnes sama nejen koláče peču. Dělala mi svatební dort, s máslovým šlehaným krémem, vanilkou, rumem, ozdobený asparágusem a růžičkami. Nechyběly koláčky, na těch se podílely všechny tety v čele s mojí maminkou. Byly vázané, malinké, mašlované máslem a rumem. Výslužka jak víno, pro každého, na svatební stůl a děkovací balíčky. Vše podle tradic, tak, jak se má. Prostě nádhera.
A co byste vzkázala nevěstám na závěr?
Milé nevěsty, řiďte se srdcem, vyslechněte si přání ostatních, ale udělejte si to podle sebe. Nezapomínejte sami na sebe, co se líbí vám, protože je to váš velký den. Ráda vás pozvu k nám do pekárny na ochutnávku a věřím, že odejdete spokojené.