Umím péct kynuté koláče, ale chleba? Tam se musím ještě hodně učit. Ale protože vím, že pro některé z vás, bude motivací, že i někdo, kdo není v chlebu zběhlý, se toho nebojí, budu s vámi sdílet základ, co umím a předám vám ráda můj postup laickým selským popisem.
Kvásek je pro chléb základ
Postup jak na kvásek jsme si prošli v jiném článku, na chleba dál potřebujete mouku, vodu a čas na koloběh kynutí. Mouku bych pro začátek doporučjila žitnou nebo pšeničnou chlebovou. Osobně používám právě pšeničnuou, která je víc hutná, hodí se pro pečení v domácí pekárně.
Založení kvásku:
Potřebujeme 25ml vody, 25g žitné, či chlebové mouky, 2-3 dny počkat, zda budou bublinky a zda se hmota zvedne, pokud ano, máte začátek.
A jak tedy konkrétně na to:
- Vezmete čistou sklenici a dejte do ní 25ml vody, 25g žitné mouky, nebo chlebové mouky. Zamíchejte.
- Sklenici přiklopte víčkem, nebo folií s gumičkou. Víčko případně neutahujte. Nechte na lince a uvidíte třeba za hodinu, co to udělá.
- Máte tam bublinky? Skvělé, probíhá kvašení, probudily se bakterie a v kyselém prostředí se začnou množit.
- Máte obsah lehce zvednutý? Tak super, založili jste kvásek. Teď ho budeme krmit 2 – 3 dny, aby získal sílu pro růst a pro to, aby z něj mohl být hezký chlebík.
Já jsem první kvásek zkoušela třeba 20x, než byl storpocentně skvělý a než jsem pochopila, že právě ty bublinky jsou důležité.
Nakrmíme kvásek:
Přidáme opět 25ml vody, 25g mouky a necháme 24h na kuchyňské lince, aby se kvasinky mohly množit. V časovém rozsahu po dobu 3 dnů – krmte. Pokud je vše ok, kvásek vám opět nabyl. Máme založeno.
Rozkvas
Podle receptu níže odebereme kvásek (25g) a rozděláme ve větším množství mouky a vody 150g / 50ml). Zamícháme a necháme 12h kvasit. Nabyde na síle a udělá na povrchu bublinky.
Následuje udělat tzv. rozkvas. To je kvásek, který je krmený již několik dní.
Těsto a pečení
Rozkvas se po 12 ti hodinách kdy krásně kynul, zadělá s ostatními surovinamia v pekárně na program domácí chléb za 2 – 3 hodiny upeče. Osobně používám pekárnu Eta VItal.
Robotem nebo pekárnou uhněteme těsto a přendáme jej do ošatky na chléb, vysypané moukou, aby se těsto nepřilepilo. Těsto v ošatce bude ještě 2 – 3 hodiny kynout. Po nakynutí chléb vykutálíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 220°C 45-50 minut. Záleží na troubě, případně pečte v domácí pekárně na program na chléb.
Rozhodně není třeba zoufat, když se nezadaří, upéct parádní chléb je prostě alchymie. A chce to trochu cviku a zkoušet stále dokola. Jak se říká, tady trpělivost růže (chleba) přináší, protože když si chléb s pýchou uděláte sami, není to super?
Detailní recept na chleba:
Kvásek:
25ml vody
25g mouky
Rozkvas:
25g kvasu
150g vody
150g chlebové mouky (žitná nebo pšeničná)
12 – 14 hodin necháme kvasit, zakrytý proti osychání
Těsto:
Do hmoty, která rozkvasila pak přidáme
170ml vody
350g chlebové mouky
2 rovné lžičky soli
2 lžičky kmínu nebo jiná semínka od slunečnice až po ořechy, Jen je nasekejte nožem na menší kousky.