Jaké náplně zvolit do kynutých koláčků? Každý má rád něco jiného. V létě jsou výborné ovocné varianty, klasické náplně jako je tvaroh, mák, ořechy nebo povidla přicházejí na řadu na podzim a v méně horkých dnech.
Základní postup na těsto jsme si přiblížili v předchozím článku. Pokud máte tedy těsto připravené, těsto máte vytlačené na plechu do tvaru koláčů, už jen nandáte vybranou náplň, pomašlujete a hurá do trouby.
Tipy na náplně:
Pro ovocné koláče je výborná třeba kombinace tvaroh a ovoce, nebo jen ovoce a žmolenka. Léto nabízí plody zahrádky, takže čerstvé ovoce stačí nakrájet na menší kousky a poskládat na těsto. Vrch koláčku ozdobí žmolenka.
U nás jsou nejoblíbenější meruňky, jahody nebo borůvky, ale experimentovat můžete s ledasčím. Pokud máte ovoce mražené, ponechte chvilku povolit a podsypat opraženou strouhankou, aby vysála přebytečnou vodu z ovoce. Nebojte, těsto, pokud je už vykynuté, tak si s chladnější teplotou ovoce, povoleného z mrazáku, poradí, protože jej hned vkládáte do trouby a teploty se vyrovnají ve vyhřáté troubě.
Recept na kynutý letní koláč s ovocem:
Na těsto:
350 g hladké mouky
190 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 vejce + 1 vejce na potření
1 žloutek
špetka soli
60 g rozpuštěného vlažného másla
15 g droždí
letní ovoce: jahody, maliny nebo ostružiny
moučkový cukr na posypání
Na drobenku:
75 g mouky
75 g cukru
60 g másla z lednice
Recept je univerzální a lze jej použít jak na náplň s ovocem, tak na náplň klasickou.