Jako malá jsem je jedla od mojí babičky. Jsou pro mne vzpomínkou na bezstarostné letní prázdniny, kdy dlouhé dny znamenaly jen jediné – čas plynul pozvolna a jediným milníkem byl čas oběda nebo večeře. A právě tyhle kynuté vdolečky s velkou vrstvou povidel a tvarohu byly jedním z těch jídel, která k našemu létu neodmyslitelně patřila a dodnes patří.
Recept na vdolky mojí babičky:
20 g droždí
60 g cukr moučka
250 ml vlažného mléka
500g polohrubé mouky
Špetka soli
1 vejce
2 lžíce tuzemského rumu
1 vrchovatá lžíce sádla
Zaděláme těsto a necháme 30 minut kynout. Poté tvarujeme koblížky a smažíme.
Tip na závěr: Hotové koblížky namažeme povidly a posypeme strouhaným tvarohem. Kopec šlehačky na vrchu bude tou správnou sladkou tečkou.