Podzim opatrnými prstíky klepe na bránu a dozrávající plody barevné sklizně přináší to pravé ovocné domácí potěšení. Hruškový podzimní recept, je nejen vynikající, ale také moc dobře vypadá, takže potěší nejen chuťové buňky, ale i nejedno oko. Svou zlatavou barvou krásně prozáří i pošmourný sychravý den.
Na těsto potřebujeme:
250 g hladké mouky
2 žloutky
150 g másla
1 lžička citronové kúry
Nádivka:
8 pevných zralých hrušek
2 vanilkové pudinky + 600 ml mléka
Plátek másla
140 g cukr moučky
60 g mandlí – plátky
1 citron
500 ml suchého bílého vína
2 lžičky mleté skořice
Postup přípravy:
Hrušky oloupeme, stopky necháme. Povaříme je na mírném ohni ve směsi vína skořice a citronové šťávy. Necháme okapat.
Uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku a cukr moučky. Po uvaření zamícháme máslo. Rendlík překryjeme folií, aby nevznikl škraloup. Zpracujeme těsto z uvedených surovin. Těsto vyválíme do kulata na pomoučněném válu. Vmačkáme do vymazané a vysypané formy. Nalijeme pudink a na to poklademe hrušky a posypeme mandlemi. Pečeme na 175 stupňů, do zlatova.