Přeskočit na obsah

Linecký hruškový koláč

Podzim opatrnými prstíky klepe na bránu a dozrávající plody barevné sklizně přináší to pravé ovocné domácí potěšení. Hruškový podzimní recept, je nejen vynikající, ale také moc dobře vypadá, takže potěší nejen chuťové buňky, ale i nejedno oko. Svou zlatavou barvou krásně prozáří i pošmourný sychravý den.

Linecký hruškový koláč

Na těsto potřebujeme:

250 g hladké mouky

2 žloutky

150 g másla

1 lžička citronové kúry

Nádivka:

8 pevných zralých hrušek

2 vanilkové pudinky + 600 ml mléka

Plátek másla

140 g cukr moučky

60 g mandlí – plátky

1 citron

500 ml suchého bílého vína

2 lžičky mleté skořice

Postup přípravy:

Hrušky oloupeme, stopky necháme. Povaříme je na mírném ohni ve směsi vína skořice a citronové šťávy. Necháme okapat.

Uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku a cukr moučky. Po uvaření zamícháme máslo. Rendlík překryjeme folií, aby nevznikl škraloup. Zpracujeme těsto z uvedených surovin. Těsto vyválíme do kulata na pomoučněném válu. Vmačkáme do vymazané a vysypané formy. Nalijeme pudink a na to poklademe hrušky a posypeme mandlemi. Pečeme na 175 stupňů, do zlatova.

Zdroj: Pixabay