Přeskočit na obsah

Jablečný závin podle receptu od babičky

Jablíčka už dozrávají a jejich úroda každý podzim nabízí hojnost i pro sladké pečení. Dnes s vámi sdílím recept na jablečný závin, přesně tak, jak jej pekla moje babička. Dejte vědět, zda vám chutnal.

Na těsto potřebujeme:

250 g lehce povoleného másla 

180 ml bílého jogurtu – ideální je smetanový, dodá těstu vláčnost

400 g polohrubé mouky

120 g hnědého cukru, ale můžete použít i normální

2 celé vejce

špetka soli

Jablíčková náplň:

12 ks loupaných jablek zelených 

4 lžíce skořice

1 hrst mandlí na posypání jablek 

1 vanilkový cukr

Tvarohová náplň:

2x tvaroh z alobalu 250 g

200 g cukr moučky

1 hrst rozinek máčených v rumu – připravte si je alespoň 24 hodin předem, ať se pěkně nasáknou

citronová kůra z omytého citronu 

Postup přípravy:

Nejprve si nastrouháme jablka. Na sucho na pánvi si poté opražíme 2 hrsti pražené strouhanky.

Poté připravíme těsto – zpracujeme v robotu, pokud se lepí, nasypte případně ještě mouku, záleží na savosti mouky. Připravené těsto přendáme do folie a necháme chvilku odpočinout v chladničce, cca 10 minut.

Z těsta uděláte určitě 2 delší nohavice, nebo 3 menší, podle toho si připravte dílky těsta na rozválení – ideálně odvažte váhou a podle váhy rozdělte na stejně těžké bochánky.

Těsto vyválejte a na placku nandáme strouhanku, na to jablka a tvaroh, pod tvaroh nemusíte strouhanku sypat. Zavinujte závin a přendejte na plech. Pečte cca 20 – 30 minut, 180″C, do zlatova, až je kůrka lehce tvrdá, či do zlatova.

Tip na závěr: naservírujte si štrůdl i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se šlehačkou. Hned bude váš den o něco málo sladší a hezčí 🙂 Vaše Marcela.