Jablíčka už dozrávají a jejich úroda každý podzim nabízí hojnost i pro sladké pečení. Dnes s vámi sdílím recept na jablečný závin, přesně tak, jak jej pekla moje babička. Dejte vědět, zda vám chutnal.
Na těsto potřebujeme:
250 g lehce povoleného másla
180 ml bílého jogurtu – ideální je smetanový, dodá těstu vláčnost
400 g polohrubé mouky
120 g hnědého cukru, ale můžete použít i normální
2 celé vejce
špetka soli
Jablíčková náplň:
12 ks loupaných jablek zelených
4 lžíce skořice
1 hrst mandlí na posypání jablek
1 vanilkový cukr
Tvarohová náplň:
2x tvaroh z alobalu 250 g
200 g cukr moučky
1 hrst rozinek máčených v rumu – připravte si je alespoň 24 hodin předem, ať se pěkně nasáknou
citronová kůra z omytého citronu
Postup přípravy:
Nejprve si nastrouháme jablka. Na sucho na pánvi si poté opražíme 2 hrsti pražené strouhanky.
Poté připravíme těsto – zpracujeme v robotu, pokud se lepí, nasypte případně ještě mouku, záleží na savosti mouky. Připravené těsto přendáme do folie a necháme chvilku odpočinout v chladničce, cca 10 minut.
Z těsta uděláte určitě 2 delší nohavice, nebo 3 menší, podle toho si připravte dílky těsta na rozválení – ideálně odvažte váhou a podle váhy rozdělte na stejně těžké bochánky.
Těsto vyválejte a na placku nandáme strouhanku, na to jablka a tvaroh, pod tvaroh nemusíte strouhanku sypat. Zavinujte závin a přendejte na plech. Pečte cca 20 – 30 minut, 180″C, do zlatova, až je kůrka lehce tvrdá, či do zlatova.
Tip na závěr: naservírujte si štrůdl i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se šlehačkou. Hned bude váš den o něco málo sladší a hezčí 🙂 Vaše Marcela.