Aby mělo cukroví tu správnou chuť a konzistenci, je dobré jej nechat dostatečně včas tzv. naležet. A jak na to?
Linecké a suché cukroví je nejlepší skladovat v papíru
Linecké cukroví, zázvorky, perníčky, pracny a další suché kousky, které potřebují nejprve zvlhnout naskládejte do papírové krabice a tu uložte do chladné spíže. Někteří nedají dopustit na balkon. U něj si jen bedlivě pohlídejte počasí. Jakmile se výrazně oteplí, sladké krabice raději přeneste do nejchladnější místnosti v bytě. Nekrytý balkon a sněhová vánice (nebo v současnosti spíš vytrvalé mrholení či déšť) rovná se definitivní zkáza vánočního cukroví. Suché cukroví naopak nedoporučujeme dávat do plastových krabic a plechových dóz. Nepustí k němu vzdušnou vlhkost a cukroví nedostane šanci se zaležet a změknout. Suchému cukroví neprospěje ani pobyt v lednici.
Co do plechové dózy?
Plechové dózy jsou ideální na sušenky. Ty totiž potřebují zůstat křehké a křupavé. Stejně jako kokosky a pusinky z bílkového sněhu, které mají zůstat lehounké a křehounké. Těm nejvíc sluší uložení v papírovém sáčku. Vůbec není vhodné skladovat je v lednici, kde by navlhly.
Co do lednice?
Lednici naopak doporučujeme pro skladování krémového a nepečeného cukroví. Vždy ho ale nejprve uložte do dobře uzavřené plastové krabice. Jinak riskujete, že cukroví natáhne pachy z lednice. Čokoládové kuličky s vůní salámu asi nepatří k vrcholným okamžikům slavnostního pohoštění.
V lednici v dobře uzavřené plastové krabici skladujte také cukroví s polevou. To nepatří na balkon – v mrazu může lesklá poleva zešednout.