Přeskočit na obsah

Chodské koláče, zdobení krasavci s původem z pohraničí

Chodské koláče jsou moje velká láska. Mezi ostatními koláči mají tihle krasavci, původem z pohraničních oblastí západu Čech, v mém srdci speciální místo.

Já prostě tyhle koláče miluji, protože jsou tak úžasně variabilní. Zdobení pomocí různých náplní je úžasným relaxem, i když má svá pravidla, vychází totiž z jejich původu a tradice.

Tyto velké ploché koláče jsou po celé ploše naplněné tvarohem. Na ten se zdobicím cukrářským sáčkem nanášejí ornamenty povidlovou nebo makovou náplní. A na vrch lze koláč zkrášlit ještě mandlemi a rozinkami. Mandlemi se zdobí na povidlech a máku a rozinkami na tvarohu. Zdobení koláčů není nijak striktně dáno a vždy záleží na fantazii pekařky, ale historicky se dalo podle způsobu zdobení určit, z jakého regionu ten který koláč pocházel. Něco o historii koláčů si můžete přečíst v tomto článku.

Jak tedy ozdobit chodský koláč?

Fantazii se meze nekladou. Je dobré ale vědět, co vlastně ornamenty na koláči představují.

Maková a povidlová náplň představuje střídání lesů a luk nebo pastvin v pohraniční oblasti.

Mandle a rozinky jsou zdivo dnes již dávno rozpadlých stavení.

Náplně můžete na koláč nazdobit v pravidelných výsečích, a nebo umístit tvarohové kolo náplně doprostřed a kolem dokola kreslit pruhy ostatních náplní. Jinde se pak různé náplně vrství do proužků, nebo se na tvarohový podklad nanášejí povidlové a makové ornamenty.

Těsto tohoto koláče je vláčné, měkké a provoněné citrónem a tvoří jej kolo o průměru vždy 25 cm. A to už je pořádná porce.

A jak si chodský koláč upečete?

Sdílím s vámi můj osvědčený recept a pár speciálních tipů:

Recept na chodské koláče:

Na těsto:

250ml vlahého mléka

200g moučky

50g droždí

3 lžíce cukru.

Nechat vzejít kvásek a poté postupně přidávat 6 žloutků, kůru z 1 citronu a špetku soli.

Přilijeme 200g rozpuštěného másla a 1 panák rumu.

Přimícháme s 1kg mouky (dávám napůl hladkou a polohrubou).

Uhněteme hnětací hákem na pomalé otáčky těsto, a pokud se lepí, nebo není správná konzistence, můžeme lehce posypat moukou nebo naředit mlékem. Všechny suroviny máme před přípravou minimálně hodinu připravené na lince, aby získaly pokojovou a stejnou teplotu. Po zpracování těsta, nechte kynout na dvojnásobek.

Náplně:

Než bude těsto vykynuté, připravte si náplně – doporučuji hustší konzistenci, aby se vám neroztekly.

  • Tvarohová náplň: přidávám do těsta vejce, cukr moučku, vanilkový cukr a kůru z citronu.
  • Maková náplň – smícháme mák s moučkovým cukrem, můžeme přidat i perníkové koření a kousek másla.
  • Povidla dovoníme pomocí skořice a hřebíčku, můžeme je zahustit strouhaným perníkem případně strouhankou.

Pečení:

Těsto po vykynutí rozdělte na 12 bochánků. Podle talíře namalujte kolo o průměru 25 cm a dle toho těsto vyválíte, kraje omašlujte vejcem a zdobte. Doporučuji péct 180-C, cca 15minut, prostě do růžova – svrchu i zespod koláče.

Chodské koláče jsou úžasným dárkem například k narozeninám. Nazdobíte je číslicí, iniciálou nebo sestavíte jméno oslavence z mandlí a rozinek. Vhodné jsou i na svatby nebo jako dárek. Tak co, vyzkoušíte je? Sdílejte s námi, jak se vám koláč dle našeho receptu povedl.

Tip na závěr: Pokud je koláč dobře upečený, pustí se sám od plechu nebo pečícího papíru. Po upečení, mašlujte máslem a rumem (v poměru 2:1).