Chodské koláče jsou moje velká láska. Mezi ostatními koláči mají tihle krasavci, původem z pohraničních oblastí západu Čech, v mém srdci speciální místo.
Já prostě tyhle koláče miluji, protože jsou tak úžasně variabilní. Zdobení pomocí různých náplní je úžasným relaxem, i když má svá pravidla, vychází totiž z jejich původu a tradice.
Tyto velké ploché koláče jsou po celé ploše naplněné tvarohem. Na ten se zdobicím cukrářským sáčkem nanášejí ornamenty povidlovou nebo makovou náplní. A na vrch lze koláč zkrášlit ještě mandlemi a rozinkami. Mandlemi se zdobí na povidlech a máku a rozinkami na tvarohu. Zdobení koláčů není nijak striktně dáno a vždy záleží na fantazii pekařky, ale historicky se dalo podle způsobu zdobení určit, z jakého regionu ten který koláč pocházel. Něco o historii koláčů si můžete přečíst v tomto článku.
Jak tedy ozdobit chodský koláč?
Fantazii se meze nekladou. Je dobré ale vědět, co vlastně ornamenty na koláči představují.
Maková a povidlová náplň představuje střídání lesů a luk nebo pastvin v pohraniční oblasti.
Mandle a rozinky jsou zdivo dnes již dávno rozpadlých stavení.
Náplně můžete na koláč nazdobit v pravidelných výsečích, a nebo umístit tvarohové kolo náplně doprostřed a kolem dokola kreslit pruhy ostatních náplní. Jinde se pak různé náplně vrství do proužků, nebo se na tvarohový podklad nanášejí povidlové a makové ornamenty.
Těsto tohoto koláče je vláčné, měkké a provoněné citrónem a tvoří jej kolo o průměru vždy 25 cm. A to už je pořádná porce.
A jak si chodský koláč upečete?
Sdílím s vámi můj osvědčený recept a pár speciálních tipů:
Recept na chodské koláče:
Na těsto:
250ml vlahého mléka
200g moučky
50g droždí
3 lžíce cukru.
Nechat vzejít kvásek a poté postupně přidávat 6 žloutků, kůru z 1 citronu a špetku soli.
Přilijeme 200g rozpuštěného másla a 1 panák rumu.
Přimícháme s 1kg mouky (dávám napůl hladkou a polohrubou).
Uhněteme hnětací hákem na pomalé otáčky těsto, a pokud se lepí, nebo není správná konzistence, můžeme lehce posypat moukou nebo naředit mlékem. Všechny suroviny máme před přípravou minimálně hodinu připravené na lince, aby získaly pokojovou a stejnou teplotu. Po zpracování těsta, nechte kynout na dvojnásobek.
Náplně:
Než bude těsto vykynuté, připravte si náplně – doporučuji hustší konzistenci, aby se vám neroztekly.
- Tvarohová náplň: přidávám do těsta vejce, cukr moučku, vanilkový cukr a kůru z citronu.
- Maková náplň – smícháme mák s moučkovým cukrem, můžeme přidat i perníkové koření a kousek másla.
- Povidla dovoníme pomocí skořice a hřebíčku, můžeme je zahustit strouhaným perníkem případně strouhankou.
Pečení:
Těsto po vykynutí rozdělte na 12 bochánků. Podle talíře namalujte kolo o průměru 25 cm a dle toho těsto vyválíte, kraje omašlujte vejcem a zdobte. Doporučuji péct 180-C, cca 15minut, prostě do růžova – svrchu i zespod koláče.
Chodské koláče jsou úžasným dárkem například k narozeninám. Nazdobíte je číslicí, iniciálou nebo sestavíte jméno oslavence z mandlí a rozinek. Vhodné jsou i na svatby nebo jako dárek. Tak co, vyzkoušíte je? Sdílejte s námi, jak se vám koláč dle našeho receptu povedl.
Tip na závěr: Pokud je koláč dobře upečený, pustí se sám od plechu nebo pečícího papíru. Po upečení, mašlujte máslem a rumem (v poměru 2:1).