Přeskočit na obsah

Recept na podzimní polévku z dýně…

Kdo by ji nemiloval? 

Pište si… 

Ingredience

  • 800g dýně
  • 1l vývaru
  • olej
  • 1 cibule
  • 100ml smetany (30%)
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl, pepř

Postup

1.Omytou dýni rozkrojte na půl a lžící z ní odstraňte semínka (dýni Hokkaidó nemusíte loupat). Pak ji nakrájejte.

2.Cibuli nakrájejte nadrobno,  vše osmahněte na oleji.

3.Přidejte dýni a ještě krátce opékejte. Poté vše zalijte vývarem.

4.Do hrnce přidejte sůl a pepř, bobkový list, nové koření. Vařte do změknutí dýně, přibližně 20 minut.

5. Z hrnce vyjměte koření a polévku dohladka rozmixujte.

6.Dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti, promíchejte a ještě chvíli vařte.

7.Do polévky nalijte smetanu a nechte ještě 10 minut provařit.

8. Polévku podávejte s lístečky tymiánu.

Dobrou chuť.

 

 

 

SOUTĚŽ o kuchařskou zástěru Koláčových dobrot
 
Na tento rok chystám obrovskou novinku. Koláčové dobroty budou mít vlastní merch! A jaký bude, můžete ovlivnit i vy. Máte nějakou oblíbenou hlášku, která se týká pečení, a vypadala by skvěle na zástěře, nebo kuchařské čepici?
 
Ta nejlepší se stane součástí nového merche. Pište na kolacovedobroty@seznam.cz
 
Soutěž trvá do 10. února.
Soutěž

Dnešní recept na víkend rozhodně patří do kategorie guilty pleasure. Je tak vláčný, tak voňavý a tak hříšně dobrý. A je to přesně ta sladkost, po které si budete olizovat prsty. 🥰

Recept na skořicové šneky

Na těsto budete potřebovat:
150 g másla
90 g cukru krystal
1/2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky mletého kardamomu
500 ml mléka
50 g čerstvých kvasnic
800-840 g hladké mouky

Těsto nechte vykynout a mezi tím si připravte náplň:
150 g másla
90 g cukru
3 lžíce mleté skořice
½ čajové lžičky mletého kardamomu
1 čajová lžička vanilkového cukru

Na potření:
1 vejce
třtinový cukr

Z vykynutého těsta udělejte proužky, které dostatečně potřete náplní. Šneky zatočíte a kladete do pekáčku hezky jeden vedle druhého. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.

Dobrou chuť

Napsat komentář