Recept na podzimní polévku z dýně…
Kdo by ji nemiloval?
Pište si…
Ingredience
- 800g dýně
- 1l vývaru
- olej
- 1 cibule
- 100ml smetany (30%)
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- sůl, pepř
Postup
1.Omytou dýni rozkrojte na půl a lžící z ní odstraňte semínka (dýni Hokkaidó nemusíte loupat). Pak ji nakrájejte.
2.Cibuli nakrájejte nadrobno, vše osmahněte na oleji.
3.Přidejte dýni a ještě krátce opékejte. Poté vše zalijte vývarem.
4.Do hrnce přidejte sůl a pepř, bobkový list, nové koření. Vařte do změknutí dýně, přibližně 20 minut.
5. Z hrnce vyjměte koření a polévku dohladka rozmixujte.
6.Dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti, promíchejte a ještě chvíli vařte.
7.Do polévky nalijte smetanu a nechte ještě 10 minut provařit.
8. Polévku podávejte s lístečky tymiánu.
Dobrou chuť.
SOUTĚŽ o kuchařskou zástěru Koláčových dobrotNa tento rok chystám obrovskou novinku. Koláčové dobroty budou mít vlastní merch! A jaký bude, můžete ovlivnit i vy. Máte nějakou oblíbenou hlášku, která se týká pečení, a vypadala by skvěle na zástěře, nebo kuchařské čepici?Ta nejlepší se stane součástí nového merche. Pište na kolacovedobroty@seznam.czSoutěž trvá do 10. února.
Dnešní recept na víkend rozhodně patří do kategorie guilty pleasure. Je tak vláčný, tak voňavý a tak hříšně dobrý. A je to přesně ta sladkost, po které si budete olizovat prsty.
Recept na skořicové šneky
Na těsto budete potřebovat:
150 g másla
90 g cukru krystal
1/2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky mletého kardamomu
500 ml mléka
50 g čerstvých kvasnic
800-840 g hladké mouky
Těsto nechte vykynout a mezi tím si připravte náplň:
150 g másla
90 g cukru
3 lžíce mleté skořice
½ čajové lžičky mletého kardamomu
1 čajová lžička vanilkového cukru
Na potření:
1 vejce
třtinový cukr
Z vykynutého těsta udělejte proužky, které dostatečně potřete náplní. Šneky zatočíte a kladete do pekáčku hezky jeden vedle druhého. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
Dobrou chuť