Přeskočit na obsah

Blog jménem podzim

Letní sluníčko už pomalu schovává své paprsky, stíny se prodlužují a s nástupem dětí do školy je už všem jasné, že nastává podzim. Podzim je jedinečný svou barevnosti a hojností, kterou nás obdaří. Stromy obsypané jablky, hruškami a švestkami k podzimu neodmyslitelně patří. Stejně jako pomalu zlátnoucí listí, pouštění draků za šumění větru a později i mlhavá rána, naznačující ukládání přírody k zimnímu spánku.

Osobně miluji podzim slunný, který rozehrává pestrou paletu barev a nabízí barevnost plodů, plných chuti, sklízíme jablka, hrušky, švestky, blumy, meruňky nebo špendlíky, co jsou na každém rohu aleje a které jsme jedli jako malí. Babička nám z nich dělala úžasné marmelády. Na podzimní úrodu netrpělivě čekáme celé jarní a letní období a jen co přijde, vrhám se na přípravu marmelád, kompotů a zavařování všech těch dobrot, které poslouží i pro naše koláče. 

A jaké jsou tipy na dobroty, které mám spojené s dětstvím?

U nás vedou švestkové knedlíky s tvarohem, nebo se skořicí. Ať jde o kynuté, nebo jen takové co se balí ve šlupičce tvarohového těsta. Mezi další moje oblíbené speciality, jsou koláče, plněné ovocem, které hraje barvami a chutí. Švestky s mákem a zakysanou smetanou uprostřed, to je moje dětství a vzpomínám na ně obzvlášť ráda a moc ráda je peču i pro vás.

Vynikající kynuté koláče jsou též v kombinaci tvaroh se švestkou. Na vrchu lehce posypané nemletým mákem. 

Zdroj: Pixabay

Z jablečných dobrot k podzimu neodmyslitelně patří štrůdl. Pro ten nejraději používám starší odrůdy jablek z jablečné školky. Tyto odrůdy nejsou tak nablýskané jako z obchoďáku, jsou i  menší velikostí, ale co do chutě? Naprosto božské. Lehce kyselé, šťavnaté.

Po celém obvodu plechového plotu mojí babičky rostly také maliny, které se trhaly do velkých misek, zadělávaček. Při trhání malin jsme jich byli vždy neskutečně přejedení. A proto, že jich bylo vždy hodně, tak se z nich dělala dřeň: cukr, rozmačkané maliny do kelímku a šup do mrazáku. Těch kelímků bylo mraky a vydržely celou zimu. Nejlepší byli na vánoce, když se sedělo u vánočních pohádek. Málokdy, vydrželi do letních prázdnin, to maximálně někde zapomenutý kelímek. Ostružiny, jsou malinám podobné, ale jsou úžasné se zakysanou smetanou nebo na vanilkový pudink. A když mluvím o pudinku, co mohu doporučit: pokud máte větší množství borůvek, udělejte si 2 – 3 malé skleničky kompotu. Recept na kompot je jednoduchý a v zimě přinese vzpomínku na pozdní léto.

Takové jsou moje vzpomínky z dětství, které ráda dál předávám i do svých receptů a koláčů, které máte tak rádi.

Recept na borůvkový kompot:

1 litr borůvek

150 g cukru

Smíchejte a nechte asi hodinu v chladu, dokud borůvky nepustí šťávu. Poté vše nalijeme do sklenic a sterilujeme 10 – 15 minut při 85°C. Tak jednoduché a na ještě teplý vanilkový pudink, to je prostě wau.

Zdroj: Pixabay