Nemám moc ráda hrníčkové recepty, nejsou přesné. I když dáte hrnek, podle vody naměříte 250 ml, zrnko sem, zrnko tam a máte jinou gramáž. Jsou recepty, bez kterých bez přesné míry dobrotu neuděláte, třeba cukroví.
Ale malou výjimkou je tento oblíbený a jednoduchý recept, který je hodně starý a u nás již zdomácněl, takže je ozkoušený a „rodinný“. Říkalo se mu u nás propadlík. Milujeme ho všichni, porce kakaa a dvojitá porce tvarohu je totiž to, co nám moc chutná.
Těsto:
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek mléka
2 celá vejce
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukru třtinového, bylo by fajn
1/2 hrnku oleje
3 lžice kakaa
Náplň:
2 kostky tvaroh v olobalu
2 žloutky
1 hrnek cukr moučky
Ingredience na těsto nasypeme do mísy a zamícháme dohromady. Do druhé mísy nasypeme ingredience na náplň. Pokud je hmota víc hustá, lehce kápneme mléka.
Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Tmavé těsto nalijeme na menší plech (30×20). Tvarohové těsto nandáme do zdobícího sáčku, s hladkou špičkou a děláme tvarohem jakoby čtverečky, našikmo tahem děláte čáry v jednom směru, potom v druhém směru proti a měla by vám vzniknout mřížka po celém plechu.
Dáme péct, cca na 35 – 40 minut, na 180°C.
Vyndáme, až tvaroh lehce zrůžoví: upečené těsto poznáte, až se lehce odlepuje od kraje. Krásně voní po celé kuchyni.
Dobrou chuť.