Přeskočit na obsah

Švestkový koláč

Podzim bez švestkového koláče by nebyl podzim. Pokud nemáte za domem alej, plnou švestek, nevadí. Lokální ovoce, ať už švestky nebo jiné plody, šťavnaté a vyzrálé na českém sluníčku, můžete najít i na mapě naovoce.cz. Podpoříte lokálního pěstitele a penízky od vás se vrátí zpět do českého zemědělství a naší krajiny. A pokud si domů přivezete ručně natrhané šťavnaté modré švestky nebo blumy, bude jim to slušet právě v tomto koláči.

Recept na švestkový koláč:

Ingredience na těsto:

220 g polohrubé mouky
180 g cukru krupice
120 g povoleného másla na kousky
3 celá vejce
150 ml mléka
2 lžíce zakysané smetany
2 lžičky prášku do pečiva 
pár kapek vanilkového extraktu
3 plné lžíce mletého máku
špetka soli 

Navrch:

300 g tvarohu smícháme s 5 lžícemi cukr moučky a 1/2 vanilkového pudinku 

švestky (použila jsem 800 g čerstvých, velkých, vypeckovaných a rozpůlených švestek)

cukr moučka na poprášení po upečení

máslo na vymazání formy a mouka na vysypání formy

Na posypku:

80 g polohrubé mouky
40 g cukru moučka
40 g másla povolené, jen lehce

Postup přípravy:

Formu vymažu máslem a vysypu moukou.


Posypku připravím tak, že smíchám polohrubou moukou, moučkový cukr a máslo – klidně udělejte 2x tolik, vůbec s posypem nešetřím a když zbyde, šup sní do lednice. V uzavřené nádobě krásně vydrží, do příštího pečení. Ručně pak vytvořím posypku (drobenku).


V míse vyšlehám cukr krupici s máslem do nadýchané pěny. Postupně zašlehávám vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Zvlášť v míse smíchám mouku s práškem do pečiva, mákem a solí. Do máslové směsi vmíchávám střídavě směs mouky a mléko.


Těsto dejte do formy, nandejte na něho tvaroh a bohatě pokryjte švestkami. 
Troubu předehřeji na 180 °C, ale zohledněte zkušenosti s vlastní troubou. Ke konci pečení koláč můžete zakrýt alobalem, aby se dobře propekl i uprostřed.

Celý koláč zasypu posypkou a peču 50 – 60 minut.

Podzimní švestkový koláč

Tip na závěr: na tento koláč doporučuji kulatou vyšší formu, takovou tu porcelánovou, ta je na tento koláč fajn. Teď myslím je dokonce v nějaké akci v Bille, ale dá se sehnat i například v Orionu.