Přeskočit na obsah

Švestková povidla

U nás, v Koláčových dobrotách, si povidla děláme sami. Koláče s „povidlím“, jsou u vás, našich zákazníků, velice oblíbené. A já vám prozradím, jak si taková výborná, hustá tmavě modrá švestková povidla, můžete vyrobit i sami doma.

Když se řeknou švestková povidla, vybaví se mi vůně podzimu, co se line celou kuchyní. Základem je ale natrhat dost švestek. Kdo nemá zahrádku, mrkněte na mapu sadařů naovoce.cz. Tam vám rádi za drobný peníz nechají natrhat co hrdlo ráčí, samosběrem.

Švestky omyjeme a odpeckujeme. Občas se stane, že nějaká pecka se schová při vybírání, tak holt počká ve sklenici a vyndá se pak při přípravě povidel na koláče. 

Co do povidel patří dál? Povidla, rum, skořice, hřebíček, badyán a třtinový cukr. Nic jiného u nás do povidel nedáváme. 

Postup je následující:

uvedené ingredience smíchám se švestkami a svařím. Je potřeba odpařit všechnu vlhkost. Takže svaření proběhne třeba na 3x,jeden den 60 minut zprudka, druhý den dalších 60 minut na lehce probublávající var a třetí den se plní povidla do sklenic.


Já mám povidla vlastně jen lehce rozvařené a dodělávám je před nandáním na koláče. Hustotu ovlivním strouhaným perníkem. 

Tip na závěr: Co je znamením dobrých, včas očesaných švestek? Povlak na švestkách, který musí být matný. To máte znamení, že švestičky ze zahrádky nikde moc neležely. 


Tak dobrou chuť. 

Marcela Soukupová