Klasika všeho vánočního pečení. Vanilkové rohlíčky. Jak na ně, aby byly chuťově lahodné a vyvážené? Zkuste recept ode mne.
Recept:
300 g hladké mouky
50 g cukr moučka
200 g másla (Používejte opravdové máslo, náhražkám se vyhněte, ovlivní to chuť!)
100 g mandlí
2 žloutky
Postup:
Mouku nejprve prosejte přes sítko, díky tomu budou rohlíčky nadýchanější.
Všechny suroviny, nacházím do robota, máslo musí být změklé na pokojovou teplotu, oříšky jemné mleté. Těsto zadělejte a nechejte chvíli odpočinout. Nejlépe přes noc.
Pak z těsta odkrajujeme kusy, děláme váleček, následně kousky jako jako článek prstů. Z takto malých válečků válíme váleček delší, ohneme a je to. Šup na plech.
Pečeme do růžova, na 170 – 180°C, cca 7 minut. Ještě horké obalujte v cukru. Pokud nechcete, aby se vám rohlíčky při obalování v cukru rozpadaly, dejte jim v troubě čas, pečte je při nízké teplotě a delší dobu.
Rohlíčky skladujte v krabici na chladném a suchém místě.
Tipy na závěr: Cukráři doporučují používat lískové ořechy, namísto vlašských. Do těsta také nedávejte celé vajíčko, ale jen žloutky – těsto bude křehčí.