Přeskočit na obsah

Vanilkové rohlíčky

Klasika všeho vánočního pečení. Vanilkové rohlíčky. Jak na ně, aby byly chuťově lahodné a vyvážené? Zkuste recept ode mne.

Recept:

300 g hladké mouky

50 g cukr moučka

200 g másla (Používejte opravdové máslo, náhražkám se vyhněte, ovlivní to chuť!)

100 g mandlí

2 žloutky

Postup:

Mouku nejprve prosejte přes sítko, díky tomu budou rohlíčky nadýchanější.

Všechny suroviny, nacházím do robota, máslo musí být změklé na pokojovou teplotu, oříšky jemné mleté. Těsto zadělejte a nechejte chvíli odpočinout. Nejlépe přes noc.

Pak z těsta odkrajujeme kusy, děláme váleček, následně kousky jako jako článek prstů. Z takto malých válečků válíme váleček delší, ohneme a je to. Šup na plech. 

Pečeme do růžova, na 170 – 180°C, cca 7 minut. Ještě horké obalujte v cukru. Pokud nechcete, aby se vám rohlíčky při obalování v cukru rozpadaly, dejte jim v troubě čas, pečte je při nízké teplotě a delší dobu.

Rohlíčky skladujte v krabici na chladném a suchém místě.

Tipy na závěr: Cukráři doporučují používat lískové ořechy, namísto vlašských. Do těsta také nedávejte celé vajíčko, ale jen žloutky – těsto bude křehčí.