Přeskočit na obsah

Frgál …

Koláče jsou známé hlavně na Valašsku, mají tam, ochranou známku. Ale díky šikovným pekařkám, i my si můžeme tyto koláče vychutnat. Třeba na víkend.

Jsou kulaté, o průměru cca 32 cm.

Recept :

500g hladké mouky

90g cukru krupice

3 žloutky

50g másla

80g sádla

špetka soli

strouhaná citronová kůra – 1 lžíce

240ml mléka

25g čerstvého droždí

Žmolenka , je mnoho typů, jedny jsou na koláče malé, jedny jsou na velké. 200g polohrubé mouky, 200g másla, 200g cukru krupice. ( Pokud Vám zbyde, uložte si ji do lednice, vydrží do dalšího použití až měsíc.)

Těsto: Uděláme kvásek, z mléka, které ohřejeme tak, aby jste udrželi v mléce prst, nadrobíme droždí, přidáme 2 lžíce cukru a necháme vzejít kvásek. Následně si připravíme ostatní suroviny, půjde nám to rychleji od ruky. Po vzejití kvásku, cca 10 – 15 minut ( záleží na teplotě místnosti ) připravujeme těsto.

Do mísy dáme kvásek a přidáváme postupně všechny ingredience, tuk až naposled… Zpracujeme vláčné, nelepivé těsto. Pokud je těsto lepivé, zkusíme prstem, posypeme lehce moukou a dále zpracujeme. Těsto necháme kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. ( cca 30 minut…)

Připravíme si papíry, na které pomocí talíře a tužky, uděláme kruhy. Po vykynutí těsta ho zvážíme, rozdělíme na 4 díly. Dáme těsto doprostřed pečícího papíru a prsty vymačkáváme těsto do krajů. Můžeme i použít kónický váleček, který Vám opravdu pomůže.

Necháme půl centimetrový okraj koláče a takto připravíme všechny 4 frgály. Náplní nešetříme, ale nesmí ji být moc, tak, aby nepřesahovala náplň přes okraj. ( Jestli Vám pomůže, náplň je 1 koláč je cca 200g. ) Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme bohatě žmolenkou a necháme ještě chvilku kynout.

Pečeme ve vyhřáté troubě, na 190″ C, cca 15 minut. Záleží jak Vám peče trouba. Po vytažení z trouby ihned potřeme okraje rozpuštěným máslem s panákem rumu.