Přeskočit na obsah

Prošívaná deka

Nemám moc ráda hrníčkové recepty, nejsou přesné. I když dáte hrnek, podle vody naměříte 250 ml, zrnko sem, zrnko tam a máte jinou gramáž. Jsou recepty, bez kterých bez přesné míry dobrotu neuděláte, třeba cukroví.

Ale malou výjimkou je tento oblíbený a jednoduchý recept, který je hodně starý a u nás již zdomácněl, takže je ozkoušený a „rodinný“. Říkalo se mu u nás propadlík. Milujeme ho všichni, porce kakaa a dvojitá porce tvarohu je totiž to, co nám moc chutná.

Těsto:

2,5 hrnku polohrubé mouky

1 hrnek mléka

2 celá vejce

1 prášek do pečiva

1 hrnek cukru třtinového, bylo by fajn 

1/2 hrnku oleje

3 lžice kakaa

Náplň:

2 kostky tvaroh v olobalu

2 žloutky

1 hrnek cukr moučky

Ingredience na těsto nasypeme do mísy a zamícháme dohromady. Do druhé mísy nasypeme ingredience na náplň. Pokud je hmota víc hustá, lehce kápneme mléka.

Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Tmavé těsto nalijeme na menší plech (30×20). Tvarohové těsto nandáme do zdobícího sáčku, s hladkou špičkou a děláme tvarohem jakoby čtverečky, našikmo tahem děláte čáry v jednom směru, potom v druhém směru proti a měla by vám vzniknout mřížka po celém plechu. 

Dáme péct, cca na 35 – 40 minut, na 180°C.

Vyndáme, až tvaroh lehce zrůžoví: upečené těsto poznáte, až se lehce odlepuje od kraje. Krásně voní po celé kuchyni.

Dobrou chuť.