Borůvkové koláče

Léto nabízí mnoho plodů přímo ze zahrádky. A kam jinam tyto dary přírody použít, než na nějakou dobrou mňamku. Modrá pusa od borůvek bude důkazem, že strávníkům chutná.

Základní postup, jak vypracovat kynuté těsto, zůstává stále stejný. Mrkněte na článek, kde o něm píši podrobně.

Recept na borůvkové koláče:

Borůvkový koláč se žmolenkou

Na těsto pro 6 kusů koláčků:

200g polohrubé mouky

300 g hladké mouky

200 ml polotucneho mleka

50 ml smetany ke šlehání 

3 žloutky

100 g rozpuštěného másla

80 g cukru krupice

5 g soli

Kůra z citronu (stačí cca půl lžičky)

Připravíme si také žloutek a mléko na potření v poměru 1:1

Na náplň:

1 litr borůvek

Na drobenku / žmolenku:

50 g másla 

50 g moučkového cukru

Lžička vanilkového cukru

100 g – 120 g polohrubé mouky 

Postup:


Nejprve zaděláme kvásek s vlahým mlékem a po jeho vzejití dáme do mísy. Promícháme nejdříve tekuté suroviny. Následně přidáváme sypké. Nezapomeňte sůl předem vmíchat do mouky.

Těsto uhněteme a necháme chvilku nakynout, stačí přibližně 15minut, více ne. Těsto po nakynutí zvážíme a rovnoměrně rozdělíme na 6 dílů. Každý bochánek vytvarujeme do kulata a prsty vyhladíme na plech tak, že budeme mít lehce zvednuté okraje. Na každý plech přijdou 2 koláče. 

Koláče naplníme do důlku shora borůvkami tak, aby byl koláč zaplněn a okraje mašlujeme vejcem. Dáme péct cca na 20 – 30 minut, takříkajíc do zlatova. Záleží na vaší milé troubě. 

Po vyndáni z trouby ještě horké mašlujeme okraje máslovou trestí smíchanou s rumem (2:1).

Zdroj: Pixabay


Tip na závěr: Pokud vám máslo s rumem zbyde, dejte si směs klidně do lednice na příště. Vydrží a vy budete mít o starost méně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 − three =