Přeskočit na obsah

Buchty jako od babičky



Pokud jste milovníkem tohoto nadýchaného pokladu, kterému neodolal ani známý Honza z pohádky a přibalil jej na cestu do svého ranečku, tak právě pro vás je tady recept, podle kterého  si buchty můžete upéci. Věřím, že se povedou. A nezáleží, jakou náplň zvolíte: tvaroh, mák nebo povidla, a nebo netradiční marmelády či jablečnou dřeň.

Recept na 15 – 20 ks buchet (dle velikosti):

600g polohrubé mouky

1/4 litru mléka

2 celá vejce

2 dl oleje, pokud máte sádlo, bude to lepší

2 lžíce cukru

42 g droždí

špetka soli

kůra z půlky citronu

sádlo na vymazání pekáčku a rozpuštěné sádlo na mazání buchet, když se pečou (na jeden pekáč stačí rozpustit cca 2 – 3 vrchovaté lžíce). 

 

Postup:
Založíme kvásek (jak již zmíněno v receptu na kynutá těsta: smícháme vlahé mléko, všechen cukr, droždí). Po vzejití kvásku, dáme do mísy nejdříve tekuté přísady, pak sypké a zamícháme. Necháme 45 minut kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem.

Odměřujeme menší kousky vykynutého těsta (klidně těsto odvažujte, ať víte, že budou  buchty jedna jako druhá, všechny stejně veliké).

Nandáme náplň dle chuti, zabalíme a hladkou stranou dáme nahoru do pekáčků. 

Pečeme dle vaší trouby – 180° C, cca 40 minut, až budou buchty na povrchu zlatavé. Buchty během pečení potíráme sádlem, nebojte se přidat, sádlo buchty snesou. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *